Programma Achterhoek Spektakel Toer 2018

Zondag 5 augustus DRU industriepark ULFT
Van 12:00 tot 22:00 • Oók bij slecht weer!

Amsterdam Klezmer Band

In Hong Kong waren ze te horen en in Boedapest met het Sziget festival, op het Oerol danste het publiek zich de knuppen in de benen en op Lowlands raakten zelfs de spankabels van de megatent in de war. Jazz, Balkan en dan Jiddish. Ga er maar aanstaan…

De Draak

Het is gelukt!! Sint Joris dacht dat hij de mensheid verlost had van de alles verwoestende draak, die iedere maagdelijke jonkvrouw verslond met huid en haar. D.N.A. resten, gevonden op fossiele botten van Schrikhagedissen, ingeplant in Reuzenkrokodilleneieren hebben hun revitalisatie ondergaan en zie: Hij is er weer en alleen de muziek houd hem tam!!!

Fullstop Acrobatic Theatre

Vicky uit Engeland en Wibbe uit Nederland… ach, eigenlijk doet dat er niet toe. Hun circuskunsten zijn internationaal en hun verhaal, dat ze iedere keer weer anders vertellen is niet afhankelijk van een paspoort. Iedereen kan er van genieten en iedereen wordt er door geraakt.

Irma te Brinke en Hans Erik Dijkstra

Ooit liep zij in een vuurrood kleed van het Loongebouw naar het Beltmancomplex met in haar gevolg De Pianist. Nog weerklinkt het zuchten van velen bij haar passsage. Gemengd met het andere zuchten der Huttenkeerls uit vroeger tijden doet dit diepe emoties vermoeden. Nooit hoorde men inniger verstrengeling van vrouwenstem en mannelijk pianospel!!

Jan Ottink Band

Al meer dan dertig jaar geleden begon Jan Ottink zijn muzikale loopbaan, alleen of in een duo en vooral als frontman van de Jan Ottink Band. Hij komt van de Rietmolen en schreef altijd in het Reetmölse plat. Het zijn mooie poëtische teksten , die het aanhoren zeker waard zijn. En het swingt asterto.

Knutseltent

De tent van de Slangenburgse buurtvereniging staat weer langs de Hutteweg en voor de kinderen is dat een prachtplek om te knippen, te plakken, te snijden en te kleuren.

Kruis & Mol

De heren zijn onovertroffen als het gaat om voorstellingen voor kleine kinderen. De groteren vermaken er zich ook en zelfs de oop- en oma’s.

Maarten Buser

Maarten Buser is een recensent, hij bestudeert gedichten en rapteksten, hij schrijft over kunst en geeft zijn oordeel. Maarten Buser schrijft zelf ook gedichten en die zijn het aanhoren en overdenken meer dan waard.

Robin Borneman

Robin zingt bij het Trans Siberian Orchester, een grootse band uit de U.S.A maar hij doet het ook in het klein. Hij is een steengoede liedjeschrijver- en zanger. In Nederland is hij nog niet zo bekend, maar daar zal na vandaag zeker verandering in komen. Wacht maar!

Roikkuva

Het Fins-Zwitsers gezelschap mengt acrobatiek met koorddansen en theater met livemuziek. De voorstelling Beautyfools vertelt het verhaal van een chaotisch huwelijk en inderdaad: ‘t Is een prötteltjen. Maar alleen op het eerste gezicht.

The Dutch Mountain Boys

Tussen de duinen van Katwijk en de Vennebulten, en tussen de Pietersberg en het Montferland wordt heel veel muziek gemaakt en The Dutch Mountain Boys laten dat ook graag horen. Walsen en straotfoksen of polka’s passen daar goed bij. Allo, Jannao,alloo!!

Avier Koerier

Avier is een interactief sneltekencollectief!! Zo! Ha’k haast gezegd en liegen niet!!! Wie hen zoekt zal ze vinden.

De Fakkel

Net als vorige jaren kan men tegen een redelijke vergoeding de fabriekspijp op- en dan abseilen. Het uitzicht is bovenaan adembenemend en u komt weer op adem bij de afdaling. Moeimanges geenlashem vanhoogtevrees!

Galg en Rad

De Theatertroep Galg en Rad komt uit Groenlo en dat willen ze deze keer ook laten horen. Ze spelen hun éénakter in de Grolse variant van het Neder-Saksisch en dat mo-j manges wal können. Wel de oorne good los hef, kan’t wal verstaone! Begriepen is aeven weer wat anders.
Za-k maor zeggen.

Gumbo

New Orleans is een grote smeltkroes van vele muziekstijlen en zoals Gumbosaus een brouwsel is, waarvoor iedere kok(kin) haar (m/v) eigen recept heeft, zo heeft iedere band met New Orleansmuziek zijn eigen samenstelling, groove en ook feel. Met Gumbo zit je goed op elk terras.

Jacqueline Snel

Jacqueline Snel speelt mooi klassiek gitaar. Dat is mooi tussen gedichten in. De teksten kunnen dan mooi hun uitwerking krijgen. Zonder dat het een Candle Light gezwijmel wordt.

Juggling Jay Workshop

Kom, Henriejetta, da ga-w eem kijken. Doen ze van ‘t circus.weejwel, bovenop zo’n grote bal. Moei ok probeern, kuj lachen! En dan met die bodjes, wikkokweh, bij nafwas. Kuj zo leern, is’n werkschop voor kinder!! Ajma hendig bent, krij zo slag van. En dana gaaw nijsko eetn! Ja toch?

La Contrebande

Deze Franse acrobatengroep behoort tot de besten van de wereld. Ze spelen twee keer de voorstelling Bal Trap of wel ‘Kleiduiven schieten’. Als echte duiven dwarrelen ze door de lucht en een salto meer of minder maakt hun niks uit. Je zou er ‘s nachts haast van gaan dromen.

Reminder

Amerikaanse ‘roots’ muziek heeft weinig met hutspot te maken. Stamppot wortels-door-mekaar is trouwens wel lekker. Zeker met een kuiltje jus en dan nog frisse fiene metworst. De muziek van Reminder smaakt ook naar veel meer. Bluegrass met banjo, viool, bas, gitaar en dan die zang: ‘Raohheit en Giddie-up-Go!’

Sans Tambour, ni Trompette

Een bus vol Belgische muzikanten vertrekt zonder roemboem en retteketet uit Luik en valt bij Ulft de Achterhoek binnen. De stemming zit er al behoorlijk in en Veronique Delmelle kan met moeite de leiding handhaven. En dan barst het los! Het muzikale reuzenei knapt ! Klarinetten, saxen, trombones, een gitaar en een trommel en veel meer vliegt je om de oren… Er is geen houden meer aan.

Shuffle 

Officieel heten ze de Shuffle Percussion Group en ze zijn onderdeel van de Muziekvereniging Groenlo. Het knapt en batert, roffelt en trilt en op de golven van de drums zit je voor je het weet in de Kongo en evenlater in Korea of Japan. Met zo’n band zou het op iedere koningsdag carnaval in Rio zijn.

Champagne Charlie

Mondorgel en wasbord, banjo en bas. De muziek is bluesy en rocky en komt uit de ingewanden van de Amerikaanse samenleving. Hieruit ontstond de Rock’n Roll en de latere popmuziek. Champagne Charlie voelt dat feilloos aan. Champagne Charlie is their name.

Fototuin

Het Oostgelders Fotografen Collectief, waarvan de leden in binnen- en buitenland exposeren, had tussen 2008 en 2014 een prachtige tentoonstelling in de tuin van St.Bernardus in Bredevoort. Beelden daarvan zijn nu gebruikt voor deze Fototuin langs de Oude IJssel. (foto: Marion Bauhaus)

Gekkoo

Gekkoo presenteert dit keer twee verschillende voorstellingen:

KERF / Kras en Martina Todorova. In KERF/Kras vertelt op indringende wijze Haidar Habaij zijn waargebeurde verhaal over zijn vlucht vanuit Aleppo, Syrië naar Nederland.

Martina Todorova komt uit het Oosten van de Oekraïne, was er ook  op Doetinchem Buitengewoon. Oom Bernard zou zeggen:”kwoj ajtzaggen, kojtzien”.

Jan in’t Touw

Tarzan was er heel goed in. Van de ene liaan naar de andere slingeren, met Jane in de arm en een tros bananen in het oksel. En dan toch niet naar onderen smaksen! Hij kon ook over heel smalle takken rennen en heel hard “Aaaarch” roepen of “ Ggrhoehaa”. Dat had hij als kind geleerd van de apen. Bij Jan in’t Touw kunnen kinderen dat ook leren.

Jonah Falke

Hij maakte een plaat met on-Achterhoekse muziek, schreef een boek over een jong, dat naar de hele grote stad trekt vanuit de Bontebrug en was mede-organisator van het eerste Foefel Festijn in Ulft. Nu staan zijn teksten rechtop tussen het riet van de Oude IJssel.

Los Hermanos

Flamencomuziek en Salsa, maar ook minder bekende dans- en feestmuziek uit Spanje en Latijns -Amerika zijn de virtuoze producten van Los Hermanos. Hermenneken van den Stikken Draej zal zich de heupen volledig loswerken en als zijn bokse nog aan ‘t gat blijft hangen, mag dat een wonder heten.

Odayin Trio

Hanke Scheffer, piano, Hrayr Ter-Sargsyan, viool en Noam Staal, cello vormen samen het Odayin Trio. Ze spelen op de binnenplaats van de Badkuipenfabriek. Wat verwijderd van het geroezemoes en de geluiden van de Spektakel Toer is het heerlijk luisteren naar klassieke muziek.

Rinske Kegel

Rinske zou een aanstormend talent zijn. Soms zijn de gedichten als een orkaan, wanneer ze met haar woorden je kats omver blaast. Dan weer is het een, lentebries, die warm en zacht je opneemt om je tussen de anemoontjes van het Anholtse Boekbos neer te leggen.

Sander Grootendorst

Hij is al verschillende malen te zien en te horen geweest op het dichterspodium. Je zou hem al haast de huisdichter noemen. Er zijn steeds weer nieuwe gedichten en die moeten nou eenmaal onder het volk.

Smak

Smak is een gloednieuwe productie en ruikt nog naar de winkel. Smak is karaoketheater !! Het publiek zingt mee over wel en wee van Hertha en Bertha, Henk en Sjaan. Smak is niet genderneutraal,ook niet politiek correct, maar wel uit het leven gegrepen. Smak wordt gespeeld en gezongen door Wilma Paalman en Frans de Wit.

© 2018
Wijzigingen voorbehouden.

Fotografie o.a: Dennis Vloedmans (Jonah Falke), Sabine Burger (Roikkuva), C.Djïnn (Sans Tambour, Ni Trompette), Hans Mellendijk (Sander Grootendorst), André Brands (Shuffle)