Programma Achterhoek Spektakel Toer 2017

Zondag 6 augustus DRU industriepark ULFT Van 12:00 tot 22:00

Arno Huibers

Deze theatermaker heeft al vele malen meegewerkt aan de AST. Steeds waren er weer nieuwe producties en altijd weer waren ze even boeiend. Deze keer speelt Huibers “Icar Vliegt”, het verhaal uit de Griekse mythologie van Icarus en zijn vader. Zij proberen te ontsnappen aan de koning van Kreta en zijn monsterlijke Minotaurus. Om goed te kunnen vluchten moet je vliegen kunnen. Maar ja…

Breekijzer

In de Giethal bij het ICER zijn enkele kunstenaars van Breekijzer aanwezig, zodat u op uw gemak daar rond kunt kijken. Ook is er de prachtige fototentoonstelling “Arkadië in de Achterhoek” van de wereldberoemde Nico Wissing (uut Megchelen) te zien.

Compagnie Charlie

Moejus kijkng! Die jongs hauwn meka ja kats voor de bek! En liekeder veur!! Knokaud!!! Zowat moej de blaang niet zien laatn. Da kompalleen elend van. Gaanzook van aant mekabetrekken. Kom, Janna, dasniks! We gaanijsko eetn, of woujun knakwos? La Compagnie Charlie speelt Peek-A-Boo en ze komen uit België!

De Fakkel

Voor niks gaat de zon op en zonder geld kan de Stichting Monument voor de Arbeider niet draaien. Tijdens de AST kan er vanaf de Fakkel, die lange fabrieksschoorsteen, worden abgeseilt. ‘t Kost wat, maar je helpt de Stichting. Je kunt natuurlijk ook gewoon donateur worden!!

Firma Weijland

De Karavaan der Walsen trekt al een tijdje door de Achterhoek en dan moet die toch ook stoppen bij de Achterhoek Spektakel Toer in Ulft. Jack en Lucy komen hier niet voor niets vandaan. Dries ook haast en Reinder niet en ook niet van Raalte. De Firma Weijland zal zeker weer verrassen!!

ISH Dance Collective

De skatersbaan ligt daar al jaren, wordt ook gebruikt, is ook een ideale hangplek. Maar nu is ISH er!! Klassieke muziek met HipHop, Freestyle BMX met Ballet, voor de gasten van ISH is niets te gek, er is geen grens die niet overgestoken kan worden. Als razend gaan ze op de baan te keer en Kevin Groot Haankink keert ‘s avonds huiswaarts op de fiets van zijn oma en zucht zich wat.

Jacqueline Snel en Pauline Lotichius

Ze traden nog niet eerder als duo op. Dit is dus een première! Jacqueline Snel, gitaar, en Pauline Lotichius, fluit, hebben een prachtig programma samengesteld. Tussen alle activiteit en drukte van de Spektakels is het fijn om even helemaal tot rust te komen met heerlijke klassieke muziek.

Kira Wuck

Dit staat hier echt, in keurige letters, met juiste spelling en een goede bedoeling. Bij Kira Wuck is het ook altijd weer afwachten. Landen zullen ze, die woorden, maar hoe? En dan zou je er zelfs een slapeloze droom van krijgen kunnen. Met dichters weet je het nooit.

Margot Veldhuizen

Zij schrijft prachtige gedichten en leest deze verstaanbaar voor. De wereld wordt dan opeens iets anders, details springen naar voren, ontroering krijgt een kans. Ze is de stadsdichter van Enschede en dat is zeker niet voor niets.

Quintet Tangata

Jaah, tangodansen, dat is pas leven. Over de baan stuiven en dan in eens zo rits-rats met ‘t hoofd heen en terug. Of plotsklaps nog even met het been zo over mekaar en ook weer niet. En je leven overlaten aan die sterke man, die je zo maar achterover smijt…

Die Argentijnen weten hoe dat moet en kunnen dat ook. Dat komt van die grote biefstukken die ze eten!

Studio Tape

Op het strand zijn na iedere vloed weer nieuwe dingen te vinden en Strandjutter Ed kan heel goed zoeken, samen met de kinderen om hem heen. Met liedjes en verhaaltjes wordt heel wat bij elkaar gejut. Of de limonade ook nog klaar komt is echter afwachten.

Tinez Roots Club

In maart j.l. kwam hun derde album voor ‘t licht. Met tenorsax, baritonsax, hammondorgel en drums spelen de vier heren “at ‘t zo davert”. Soms hoor je de sax in Louis Prima’s “Buona sera, signorina, buona sera”, dan weer klinkt het als Gerry Mulligan. ‘t Swingt en stampt en de benen willen maar niet stilstaan.

Voor Galg en Rad

De bezoekers van de Spektakel Toer houden er doorgaans van dat ze op het verkeerde been gezet worden, dat met hen de gek aan gestoken wordt. Ook mogen ze zich wel haast bedoen van het lachen. Maar soms ook bijten ze zich er mee in de buik. Bij Voor Galg en Rad wordt het afwachten altijd groothartig beloond.

Arch 8

Dansgezelschap Arch8 was in Wellington(Nieuw Zeeland), in Hongkong en in Parijs. Over de hele wereldgenoot men van de wel zeer verbazingwekkende dansen van choreograaf Erik Kael. Wat in de VS danste, kan dat ook in de Achterhoek, wat in New York het publiek ontroerde kan dat ook in Ulft.

Arch8 speelt “Tetris”, geïnspireerd door Rubik’s kubus, u weet wel dat blok met die blokjes…

BenchaTheater + Close Act

De Fakkel staat er als een monument voor de “Huttenkeerls”. Op het muurtje om de pijp staan hun namen. Het Bencha Theater, samen met het steltlopersensemble Close Act, maakten een speciale slotvoorstelling, waarin deze schoorsteen centraal staat. Deze unieke creatie mag niemand missen.

Close Act

Ze zeggen dat de vogel Phoenix, wanneer die een ei legt, zichzelf daarna in brand steekt. De warmte van het vuur zorgt ervoor dat dat ei weer uitkomt. En zo is er weer een nieuwe Phoenix. Maar ze zeggen zoveel en wie zegt me dat dat waar is? Close Act presenteert “Fenix”.

En Danseuse

Er wordt wel eens gefluisterd dat Ulft de meest frivole bevolkingvan de Achterhoek heeft. Willy Schoemaker zou daar de schuld van zijn. Tiens, tiens et voilà! Wilt u dit ervaren, ga dan naar de Bistro. A vos souhaits et enchanté!!!

Ilva van Schravendijk

Aan creativiteit heeft het haar nooit ontbroken en haar uitdaging is het ontwikkelen van die creativiteit bij de kinderen. In de Slangenburgse Tent gaat ze met de kleinste Spektakel Toer bezoekers aan de gang. U zult versteld staan en menige ouder zucht ”Dat ha-k neet edacht en dat ha-k.”

J.W.Roy and The Royal Family

“Keep it Simple” is één van hun nummers, ze spelen het zo strak als een nieuwe spiekerbokse. Prachtige muziek, niet te ingewikkeld en het gaat stäöreg verdan. Deze band kon voor u wel eens de ontdekking van de dag zijn, ha-k haast gezegd.

L’ChaiM

De zevenmans (m/v) formatie met viool, sax, bouzouki, drums, klarinet, accordeon, contrabas en slagwerk zette al menig festival op zijn kop en dan kan de AST in Ulft er ook nog wel bij. Balkanmuziek, Klezmer en Romamuziek wisselen in rap tempo met andere vormen van wereldmuziek.

Oisin

Voor twee jaar was er ook iets “Iers” en een week na die dag liepen de waterhoentjes nog in polonaise over het water van de Olde Iessel en was de Guinness bij westenwind op de Bontebrug te ruiken. De Bodhrán (spreek uit Bauwron) zal er rommelen en de tin whistle (spreek uit feadóg) zal futeren. De concertina (spreek uit trekzak) zal jammeren. Samenzang bij de “Cockles and Mussels” en “Wild Rover” wordt gewaardeerd.

Sabor Latino

Samba, Rumba, Cha-Cha-Cha, Bossa Nova, Tango, Calypso, Lambada of Salsa: allemaal Latijns-Amerikaans. De schouders rollen, de heupen schokken, de voeten schuiven en die de ruggenstrank glijdt van lordose in scoliose en dan weerom. Dat kun je meemaken op de muziek van Sabor Latino!! En Graedsken van ‘t Achterste Kempken denkt er het zijne van.

Speelbeelden

Mo-j kieken! Dat lik jo wel Drakendriete of zollen ‘t Dino-köttels waen? De kinder kroept daor zo maor aoverheer en manges ok der in. Da-s toch neet te geleuven, da-j zowat bi’j ‘t ende haalt. Foi, nae toch, za-k maor zeggen en liegen neet.

Temps Perdu

Oud-ministers gaan in een raad van commissarissen, oud-voetballers in het bestuur van de FIFA, oud-boekhouders beginnen een adviesbureau. Maar wat doen oud-circusgasten?? Ze gaan gewoon door. Duiker en Heesels brengen een vertederende voorstelling vol weemoed, herinnering en verlangen. Ook voor publiek onder de dertig.

Ulfts Mannenkoor

Keerls met halsgaeter as toethoorns, frisgewassen, glad-gescheerd en het haar kas en lieke langs de kop. Ze verzorgen een een prachtig zondagsconcert, waarbij meegezongen en/of geneuried mag worden.

Willem te Molder en Hans Keuper

Ze zijn regionaal wel een beetje bekend en als u hen ziet en hen groet, zullen ze vriendelijk, met een innemende lach antwoorden. Zij zullen acts aankondigen, zij zullen verdwaalden wegwijs maken, zij verklaren u het  o zo ingewikkelde blokjesschema in het SPB. Vraag het hun, spreek hen aan. Dat vinden ze fijn.

ArtEZ

Shanna Bakker, Bregje Aardema, Emily Hagemeyer en Niels Verbunt zijn studenten aan de kunstacademie ArtEZ in Zwolle. U kunt hen aan het werk zien bij de bouwhekken achter het Waterterras van het Schaftlokaal. Als u goed kijkt kunt u zien hoe het moet. ‘k Wol a-j ‘t zaggen, ko-j ‘t zene.

Circus Hirondelles

In Monte Carlo bevindt zich het roemruchte restaurant (met terras) “l’Hirondelle”, waar de meest exquise hapjes en drankjes geserveerd worden. Nou, dat kan wel zo zijn, maar ga dan eens naar het Circus Hirondelles. Da’s heel andere koek! De voorstelling “Crêpes de la Bête” biedt variété, acrobatiek, jongleerderij en … pannekoek.

Duzz…

Met hun zevenen zingen ze de prachtigste liederen. De hoog geschoolde stemmen jagen u de groezels langs de ruggenstrank. Het Ulfts Mannenkoor kan het ook mooi, net als De Lofstem Klinkt uit Zions Dalen. Maar toch?? Duzz!!!

Hermi Hartjes & Wouter te Pas

Soms zie je een van de beiden zomaar op de televisie. Was zij (m/v) het nou wel of niet? Sjonge, jonge en dan nu weer op de AST. ”Vort met de freule van Dorth” is een voorstelling over een vrouw, die ruim 200 jaar geleden de Fransen het land uit wilde hebben en de Oranjes weer aan de macht. Maar ja….. Kinderen die willen, krijgen voor de billen!!

Jacqueline Edeling

Ze speelt Trekharmonika en Concertina. Ook is zij een meester (m/v) in het bespelen van de Bandoneon. Iers en Engels, Bretons en Oud-Hollands, het komt er uit alsof de hemelse engels aan het musiceren zijn. Odyseus hoorde de Cyrenen zingen en wilde er achteraan. Vrouwleu, stop bi’jenwas in ow keerls oorne!!

Karel Casier

Karel doet samen met Dieske de voorstelling “MOES”. Deze voorstelling is voor kleine kinderen (1,5 – 5 jaar) en gaat over het maken van appelmoes! Wie als kind dit mee maakt zal nooit meer appelmoes uit blik of fles willen! De voorstelling vindt plaats in een niet zo grote iglotent. Zorg dat je er op tijd bij bent.

Lizzy Ossevoort en Baer Traa

Ze maken muziek in allerlei combinaties en nu zijn ze er als duo. Lizzy zingt en Baer zingt en speelt ook gitaar erbij. Soms is het wat folky, dan weer jazzy en altijd klinkt het fantastisch. Als dit geen aanstormend talent is…

Peter Eggink

De hele Achterhoek was ooit trots op zijn Grolsch, ooit ook op zijn Guus Hiddink en nog steeds op zijn Robert Gesink. En nu op de winnaar van de Merlin Award (de Nobelprijs voor de Goochelaars) Peter Eggink. Wat hij doet is “klaorloeter ogenbekeugelderi’je” en voordat je het weet wordt het fundament uit je zekerheden weg getoverd. Peter Eggink maakt het onmogelijke mogelijk. Mo-j maor es kieken.

Sander Grootendorst

Geef het woord een kans en haal de dichter bij… Maak woordblinden ziend, smeer een modderpapje op hun tong. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Breek het uit, bevrijd het ongeluk en maak ruimte voor geluk. Als het mee zit kan Sander dit wel verklaren.

Theaterfabriek Gekkoo

Wel eens een puber zonder mobieltje gezien?? Die blagen van tegenwoordig, daar valt toch haast niet mee te praten. Toch? Steeds zitten ze maar op dat schermpje te kijken. Kunnen die eigenlijk nog wel echt communiseren? Gekkoo laat het zien. Met Ruis. En dan hebben ze ook nog een Point of View. Waar dat op uit loopt maakt u mee op het Emailleplein.

The Spice Daddies

Drie frisgewassen en heerlijk ruikende heren laten u alle hoeken van de wereld horen. Terwijl u nipt van een kopje koffie, luchtaanzuigend een slokje koele Riesling tot u neemt, zult u merken dat als van zelf uw linkervoet de maat volgt en uw rechterhandse vingers al haast Radetsky-achtig mee trommelen. Da-s pas magie!

Veronica Gonzales

Lang geleden was ze er al en met groot succes. Haar “Teatrino dei Piedi” zou een theater voor kinderen zijn, maar de groten vinden het minstens zo leuk. Graads van Tuten Hendrik droomt nog wel eens van “dee vrouwe met dat zwakke kruus”. Met veel fantasie en wel heel soepele benen brengt Veronica Gonzalez een voorstelling om nooit te vergeten.

© 2017
Wijzigingen voorbehouden.

Fotografie o.a: Studio Breed (Ish), Peter van Tuijl (Kira Wuck), Wim Lanser (Karel Casier), Vincent Basler (L’ChaiM), Ton Smilde (Ulfts Mannenkoor), Johan Slaghuis (Tinez Roots Club), Albert Bartelds (Firma Weijland), Simon Schutter (Lizzy & Baer), Jaap Kroon (J.W. Roy), Hans Mellendijk (Sander Grootendorst)